Kleine foto’s worden groot !

Of toch liever niet?

Foto's vergroten

Ik krijg vaak de vraag over het vergroten van een foto.
Helaas moet ik hier toch altijd het antwoord geven dat het vergroten van een foto toch altijd leidt tot kwaliteitsverlies. Ondanks de programma’s die wij tegenwoordig hebben echt steeds beter worden.

Maar bij een oude en toch al kwalitatief slechte foto ligt dat wel anders dan bij een huidige foto die met een digitale camera gemaakt is. Deze zijn korrelig en vaak toch echt minder scherp.

Ik probeer het uit te leggen

Een foto bestaat uit pixels, een pixel is een punt in een foto. Als wij deze uit elkaar trekken ‘wat dus gebeurt bij het vergroten’. Krijgen wij een onscherpe en kwalitatief slechte foto.

In hoever de kwaliteit van de foto verslechterd is afhankelijk van de resolutie en de DPI-waarde van de foto.

TIP:
Ook al ben ik geen voorstander van het fotograferen van een oude foto in plaats van deze te scannen. Bij hele kleine foto’s is dit toch de manier om een grotere foto te verkrijgen

Heeft u bijv.b een pasfoto, dan zou u kunnen proberen deze te fotograferen met een digitale camera. Op deze manier kunt u een veel groter resultaat verkrijgen. Gebruikt u hierbij geen flitslicht, maakt u de foto het beste bij natuurlijk licht en op een goede afstand om onscherpte uit te sluiten.

Lees meer over het maken van een foto van een foto